A few days ago I posted a photo of the burger and potatoes I prepared for football night.
When I took the photo I had not tasted the burger or the potatoes yet.
But then I did. And it was SO good. We devoured the whole thing long before the first 15min of the game had passed…
And then we continued watching, wishing we had more.
For the burger you can use the type of meat that suits you. I used mixed beef and pork.
Put all the ingredients in a bowl and mix with your hands (or spoon) until homogeneous. Shape the burgers and place in an oven tray with a drizzle of olive oil on top.
Grill in the oven until they are nicely cooked from both sides.
For the caramelized onions I used some yellow ones and a few shallots. Feel free to include as many types as you wish!
I have described the process in an older post, but I show it here again with a series of photos.
Briefly:
- Slice the onions and place them in a frying pan. Season with some salt and drizzle some olive oil.
- Stir well and cook until they become first translucent, then golden brown, and then deep brown and awesome.
- (If you wish) add a pinch of sugar to help with the caramelization process.
- (If you wish, although I recommend it) drizzle some cream of balsamic vinegar to deglaze the pan and give extra flavor.
- The onions can also be stored in the fridge for some days.
For the potatoes I used small red potatoes, and I kept the skin on, because honestly I was too lazy to peel them..
I sliced them, seasoned them with pepper, salt, oregano and sweet paprika, added some yellow mustard and drizzled some olive oil on them.
Then I mixed them well and placed them in an oven tray, on parchment paper. Cook until they are soft and the skin is crunchy.
The rest is as easy as assembling a burger!
Warm bun, burger, slice of cheese, caramelized onions, ketchup, warm bun.
Serve with the potatoes on the side!
An ice-cold soda or beer will just seal the deal!
INGREDIENTS
For the burgers
Depending on the size of the buns you can make 3-4 burgers
400g minced meat (beef, beef/pork, etc)
1 large onion
1½ tsp yellow mustard
1 tbsp capers
Pepper
1 tsp salt
Drizzle of vinegar
Drizzle of olive oil
For the caramelized onions
Makes half a cup
2 large yellow onions
5 shallots
Drizzle of olive oil
Salt
Pinch of sugar
Drizzle of cream of balsamic vinegar
For the “fried” potatoes in the oven
Adapted from Kitchen Stori.es (in Greek)
Serves 2-3
700g potatoes
Sweet paprika
Pepper
Salt
Oregano
2 tsps yellow mustard
Drizzle of olive oil
̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴̴
VIEW FROM MY WINDOW
Recently I found some Greek food blogs that are maintained by very talented girls and almost every day post a delicious dish. Most of the times this dish makes me “travel” back home, to Greece, first because of how traditional it is and second because of the very similar way we Greek women cook and utilize certain ingredients.
So, I’m very excited to read them every day!
One of those girls is Tanja from the wonderful The Green Mixer.
Tanja invited me to join a game called: “What do I see from my window”.
So, here are my 2 photos. One showing the view from my balcony and one from the balcony of the building where I work.
And here are the great blogs I invite in the game:
Have a nice day!
My favorite artery hardeners – looks too good
Haha! Although in this case the arteries are safer than usual! Thanks!
Πω πω μας άνοιξες την όρεξη!!! Τρελαίνομαι για καραμελλωμένα κρεμύδια και μ’αρεσει που το έκανες πιο υγιεινό το πιάτο και δεν τηγάνισες τις πατάτες (που να τηγανίζεις καλοκαιριάτικα θα μου πεις).
Πολύ ωραία η θέα σου, ιδιαίτερα από το παράθυρο της δουλειάς. Πόσο έξω από την Βαρκελώνη έισαι?
Γεια σου Τάνια! Μένουμε σε μια πολύ όμορφη πόλη 20χλμ έξω από την Βαρκελώνη, αλλά η δουλειά μας είναι Βαρκελώνη κεντρικά.
Α καταλαβα! Για κάποιο λόγο μου θύμισε λίγο Sitges, αλλά φαντάζομαι και διάφορα άλλα μέρη θα μοιάζουν.
Πού το ξέρεις το Sitges? Είμαστε στο Castelldefels, ακριβώς δίπλα!!
‘Εχω έρθει Βαρκελώνη γύρω τις 6 φορές, για το Sonar και όταν καθόμασταν παραπάνω πηγαίναμε για μπάνιο με φίλους (αν με πιανεις)
Μάλιστα! ‘Αρα περνούσατε και από την πόλη μας, απλά δεν σταματούσατε 🙂
Άμα είναι πριν, ναι. Πολύ όμορφα είστε προς τα εκεί πάντως, αν και η θάλασσα δεν με ενθουσίασε.
Καλά Ελλάδα δεν είναι, αλλά σε εμάς είναι σίγουρα καλύτερα από Sitges γιατί ειναι χιλιόμετρα ανοιχτή και καθαρή..
Ααααχχχ, δεν έπρεπε να δω τέτοια ώρα αυτές τις φωτογραφίες, δεν έπρεπε χα χα χααα!!
Απλά τέλειο!!!!!!!!!!!
Φιλιά!
Χαχα! Δύσκολη ώρα όντως! Αλλά το μεσημεριανό πλησιάζει!
Γεια σου Villy και καλώς σε βρήκα, καλά πολύ καλό το χάρμπουγκερ να είχα ένα τώρα….!!! Σ΄ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση στο παιχνίδι βεβαίως και θα παίξω αλλά το θέμα είναι ότι έχω πολλά παράθυρα και δεν ξέρω τι να διαλέξω χαχαχα κάτι θα βρω!!!! Να είσαι καλά φιλιά!!!!!
Διάλεξε ένα που σου αρέσει πολύ, και βάλε 2 ή 3 αν θες! Φιλιά!
Yum yum….! Τα καραμελωμένα κρεμμύδια κάνουν το χάμπουργκερ ακαταμάχητο! Αλλά εδώ να προσθέσω οτι οι πατάτες στην φωτογραφία απλώς κλέβουν την παράσταση! Τόσο ζουμεροτραγανές!!
Ευχαριστώ! Να ‘ναι καλά εκεί στο kitchenstori.es για την ιδέα!
Γεια σου Βίλλυ! ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πρόσκληση στο παιχνίδι, σύντομα θα ανταποκριθούμε! για το μπέργκερ σου τι να πούμε….φαίνεται απλά ΘΕΪΚΟ!! καλό σ/κ!
Καλό ΣΚ και σε εσάς!
I don’t care if I ever eat deep fried ‘fries’ again 🙂
😀
Love your burger recipe. I’ll have mine without bread and extra fries, please. Yep, adding a little balsamic to caramelised onions works SO well.
I’m glad you like it! 🙂
I followed you back from my blog to thank you but once I saw today’s recipe, I couldn’t hit the “Follow” button fast enough. Now you’re stuck with me! 🙂
Haha! I also found your blog very nice!
Wow you got nice views! And your burger looks amazing
Thanks! I do enjoy the views!
The burger looks so delicious! And baked fries are so much better than those deep-fried ones, not to mention they’re healthier too!
It was the first time we were trying them, and I was very pleased!
Ποιος μπορεί να πει όχι σε σπιτικό μπέργκερ με καραμελωμένα κρεμμύδια;
Και το ότι άντεξε για 15′ πολύ μου φαίνεται!
Οι πατάτες φαίνονται απίθανες, πολύ τραγανές και λαχταριστές! Αχ αυτή η Ζαμπία με τις συνταγές της!!
Η θέα σου είτε από το σπίτι είτε από τη δουλειά είναι άπαιχτη!
Φιλιά πολλά!
Τέλειες οι πατάτες και χάρηκα που άφησα την φλούδα! Φιλιά!
What a gorgeous view!! I’m jealous, my window only looks at a large tree.
This burger looks SO good! I have never made a homemade burger before, but with summer here, it seems like a requirement
Thanks a lot! A large tree doesn’t sound that bad! At least it’s a tree and not the back wall of a building.. 🙂
Πωπω! Σπιτικά χάμπουργκερ και πατάτες φούρνου σαν τηγανητές!! Άψογα! ‘Όταν φτιάχνω παρόμοια στο σπίτι, γίνονται ανάρπαστα!!! Σαν το σπιτικό φαγάκι…………
Καλό απόγευμα.
Ειρήνη από τις συνταγές της καρδιάς.
Είμαι σίγουρη πως ότι και να φτιάχνεις θα γίνεται ανάρπαστο! Καλημέρα!
εγώ πάντως δεν μπορώ να πω όχι! Τέλειο και τέλειες φωτογραφίες. Όμορφη κ η θέα σου βρε συ εισαι τυχερή!
Φιλιά πολλά Villy, καλο ΣΚ!
Καλο ΣΚ και σε εσένα!
Best looking burger and fries I’ve seen in a while, makes me want to have one now!
Thank you! It was delicious!
I love having caramelized onion with my burger too, actually, I just love caramelized onion it self ^^
Me too!! A fork is enough 🙂
Πολυ όμορφη θεα!
Αυτα τα καραμελωμενα κρεμμυδακια κανουν την διαφορά 😉
http://www.beautyfollower.blogspot.gr
‘Οντως κάνουν διαφορά!!
You had me at caramelized onions!! Looks incredible! 🙂
Thanks Christina!
Pingback: Green Bean Salad {Thai-Inspired} | For the Love of Feeding