Cake with Chocolate Ganache

When I’m too lazy to go through cooking books and elaborate recipes I make a cake.

A very simple cake. The first I ever learned how to make when I was 14. That simple.

But it’s so delicious and more than enough to satisfy a very common in the house sweet craving.

So if you want something easy, not tricky, with few ingredients and delicious: this is your cake!

Preheat the oven to 350ºF (180ºC). Using a brush or your fingers butter the walls of the cake form. Sprinkle some flour on them, flip the form and tap it to remove the excess.

Or use a baking spray or line the form with parchment paper etc etc. Up to you. I guess I’m old school.

Beat the butter and the sugar in a bowl until as creamy as possible.

Beat in the eggs one by one, add the vanilla, alternate adding orange juice and flour/baking powder.

I can never resist tasting the batter!

Pour the batter in the cake form and bake for 1h. Insert a toothpick to be sure it’s done.

Let the cake sit for 10min in the form and then flip it carefully on a plate.

For the chocolate ganache: boil the heavy cream with the powdered sugar and remove it from the fire. Add the butter and the chocolate and mix until it melts. Add the brandy and mix again.

Spread generously the ganache all over the cake.

I’m very generous with my chocolate ganache as you can see…

Now cut yourself a big piece of cake, make yourself a coffee/milk/tea, sit back and enjoy!

Have a nice day!

INGREDIENTS

250g unsalted butter

400g brown sugar

4 eggs

1tsp vanilla extract

240ml orange juice

500g all-purpose flour

16g baking powder

For the chocolate ganache

340g dark chocolate

5g powdered sugar

135ml heavy cream

7g unsalted butter

5ml brandy

QUICK INSTRUCTIONS

Preheat the oven to 350ºF (180ºC). Using a brush or your fingers butter the walls of the cake form. Sprinkle some flour on them, flip the form and tap it to remove the excess. Or use a baking spray or line the form with parchment paper etc etc.

Beat the butter and the sugar in a bowl until as creamy as possible. Beat in the eggs one by one, add the vanilla, alternate adding orange juice and flour/baking powder.

Pour the batter in the cake form and bake for 1h. Insert a toothpick to be sure it’s done. Let the cake sit for 10min in the form and then flip it carefully on a plate.

For the chocolate ganache: boil the heavy cream with the powdered sugar and remove it from the fire. Add the butter and the chocolate and mix until it melts. Add the brandy and mix again.

Spread generously the ganache all over the cake.

Advertisements

32 thoughts on “Cake with Chocolate Ganache

  1. Ερμιόνη

    Καλημέρα Villy!
    Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη, όποτε κι εγώ θέλω να φτιάξω κάτι στα γρήγορα και χωρίς πολύ σκέψη και ψάξιμο θα προτιμήσω ένα κέικ ή μπισκότα! Είναι μία εύκολη και αγαπημένη λύση!
    Το κέικ σου εκτός του ότι είναι όμορφα αρωματισμένο με πορτοκάλι, έχει και αυτή τη λαχταριστή γκανάς από πάνω που του δίνει ένα πιο επίσημο ύφος!
    Φιλιά

    Reply
    1. Villy Post author

      Επίσημο δεν ξέρω (δεν είμαι και πολύ προσεκτική όταν την απλώνω..), αλλά σίγουρα κάνει διαφορά! Βέβαια και με μια ζάχαρη άχνη από πάνω εγώ βολεύομαι!

      Reply
  2. tanja@the green mixer

    Πω πω κόλαση φαίνεται να είναι!!!!!! (δεν θέλω ούτε να αναλογιστώ πόσες θερμίδες έχει κάθε κομμάτι). Τα γραμμάρια ζάχαρης ganache είναι σωστά? Μόνο 5?

    Reply
    1. Villy Post author

      Ναι, ναι, μισή κουταλιά άχνη περίπου. Έτσι και αλλιώς η σοκολάτα, ακόμα και μαύρη που είναι, είναι αρκετά γλυκιά. Και όχι μην αναλογιστείς θερμίδες.. Απόλαυσε ένα κεκάκι με ηρεμία! 🙂

      Reply
  3. Helen Gr

    Καλησπέρ Villy!
    Εξαιρετικό το κέικ σου, αφράτο και αρωματικό.
    Πολύ ωραία και η σοκολατένια επικάλυψη που το κάνει ακαταμάχητο!
    Θα το δοκιμάσω προσεχώς.
    Καλό βράδυ!

    Reply
  4. Irene from Piraeus Greece

    Villy, από τα πιο αγαπημένα χειμωνιάτικα κέικ, είναι αυτό με την επικάλυψη σοκολάτας. Εύκολο μεν, τόσο νόστιμο δε!! Ειδικά αυτή η επικάλυψη σοκολάτας, θεϊκή!! Καλοφάγωτο.
    Καλό απόγευμα.

    Reply
    1. Villy Post author

      Φαγώθηκε ήδη! Το έφερα στα παιδιά εδώ στο εργαστήριο και το κανόνισαν! 🙂

      Reply
  5. Irene from Piraeus Greece

    Ξέχασα να σου γράψω, είμαι η Ειρήνη Ε. από τις Συνταγές της καρδιάς.

    Reply
  6. ΕΛΕΝΑ

    Από τα πιο λαχταριστά κέικς που έχω δει είναι το κέικ σου Villy μου!
    Και το έκανες ακόμα πιο νόστιμο με την πλούσια γκανας που το στόλισες!
    Φιλιά

    Reply
  7. ChgoJohn

    This is such a great cake, Villy, and your ganache makes it look so very decadent. I’m an unabashed chocoholic and this cake wouldn’t last 2 days here. 🙂

    Reply
  8. Pela

    πω πω φιλενάδα κυριολεκτικά με αποτελείωσες!! τρέχω να το φτιάξω!!!
    φιλιά και καλό σ/κ 🙂

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s