When I’m too lazy to go through cooking books and elaborate recipes I make a cake.
A very simple cake. The first I ever learned how to make when I was 14. That simple.
But it’s so delicious and more than enough to satisfy a very common in the house sweet craving.
So if you want something easy, not tricky, with few ingredients and delicious: this is your cake!
Preheat the oven to 350ºF (180ºC). Using a brush or your fingers butter the walls of the cake form. Sprinkle some flour on them, flip the form and tap it to remove the excess.
Or use a baking spray or line the form with parchment paper etc etc. Up to you. I guess I’m old school.
Beat the butter and the sugar in a bowl until as creamy as possible.
Beat in the eggs one by one, add the vanilla, alternate adding orange juice and flour/baking powder.
I can never resist tasting the batter!
Pour the batter in the cake form and bake for 1h. Insert a toothpick to be sure it’s done.
Let the cake sit for 10min in the form and then flip it carefully on a plate.
For the chocolate ganache: boil the heavy cream with the powdered sugar and remove it from the fire. Add the butter and the chocolate and mix until it melts. Add the brandy and mix again.
Spread generously the ganache all over the cake.
I’m very generous with my chocolate ganache as you can see…
Now cut yourself a big piece of cake, make yourself a coffee/milk/tea, sit back and enjoy!
Have a nice day!
INGREDIENTS
250g unsalted butter
400g brown sugar
4 eggs
1tsp vanilla extract
240ml orange juice
500g all-purpose flour
16g baking powder
For the chocolate ganache
340g dark chocolate
5g powdered sugar
135ml heavy cream
7g unsalted butter
5ml brandy
QUICK INSTRUCTIONS
Preheat the oven to 350ºF (180ºC). Using a brush or your fingers butter the walls of the cake form. Sprinkle some flour on them, flip the form and tap it to remove the excess. Or use a baking spray or line the form with parchment paper etc etc.
Beat the butter and the sugar in a bowl until as creamy as possible. Beat in the eggs one by one, add the vanilla, alternate adding orange juice and flour/baking powder.
Pour the batter in the cake form and bake for 1h. Insert a toothpick to be sure it’s done. Let the cake sit for 10min in the form and then flip it carefully on a plate.
For the chocolate ganache: boil the heavy cream with the powdered sugar and remove it from the fire. Add the butter and the chocolate and mix until it melts. Add the brandy and mix again.
Spread generously the ganache all over the cake.
If I can find one of those baking rings you just might have me baking further into Autumn!
Finding a baking ring is not that tough.. 🙂
Looks so tasty!!!!
It is! At least this is what they tell me.. 🙂
I want to dip my fingers into your frosting…
I know exactly what you mean!
Καλημέρα Villy!
Με βρίσκεις απόλυτα σύμφωνη, όποτε κι εγώ θέλω να φτιάξω κάτι στα γρήγορα και χωρίς πολύ σκέψη και ψάξιμο θα προτιμήσω ένα κέικ ή μπισκότα! Είναι μία εύκολη και αγαπημένη λύση!
Το κέικ σου εκτός του ότι είναι όμορφα αρωματισμένο με πορτοκάλι, έχει και αυτή τη λαχταριστή γκανάς από πάνω που του δίνει ένα πιο επίσημο ύφος!
Φιλιά
Επίσημο δεν ξέρω (δεν είμαι και πολύ προσεκτική όταν την απλώνω..), αλλά σίγουρα κάνει διαφορά! Βέβαια και με μια ζάχαρη άχνη από πάνω εγώ βολεύομαι!
Κλασσικό, αγαπημένο και ακαταμάχητο…
Και το έκανες πολύ όμορφο Villy
Ευχαριστώ πολύ Πηνελόπη! ‘Όντως κλασσικό!
Πω πω κόλαση φαίνεται να είναι!!!!!! (δεν θέλω ούτε να αναλογιστώ πόσες θερμίδες έχει κάθε κομμάτι). Τα γραμμάρια ζάχαρης ganache είναι σωστά? Μόνο 5?
Ναι, ναι, μισή κουταλιά άχνη περίπου. Έτσι και αλλιώς η σοκολάτα, ακόμα και μαύρη που είναι, είναι αρκετά γλυκιά. Και όχι μην αναλογιστείς θερμίδες.. Απόλαυσε ένα κεκάκι με ηρεμία! 🙂
Such a gorgeous cake! It didn’t look like it stuck to the pan at all. And the ganache looks so decadent… You have outdone yourself!
Thank you so much! No, it didn’t stick to the pan. The old-school butter+flour trick works! 🙂
I’ll have to be a little more diligent with my butter/flour combo next time.
Καλησπέρ Villy!
Εξαιρετικό το κέικ σου, αφράτο και αρωματικό.
Πολύ ωραία και η σοκολατένια επικάλυψη που το κάνει ακαταμάχητο!
Θα το δοκιμάσω προσεχώς.
Καλό βράδυ!
Ευχαριστώ πολύ! Η αλήθεια είναι πως η σοκολάτα κάνει διαφορά…
What a delicious cake. Wonderfully simple and very tempting:)
Thank you! Very simple indeed!
Villy, από τα πιο αγαπημένα χειμωνιάτικα κέικ, είναι αυτό με την επικάλυψη σοκολάτας. Εύκολο μεν, τόσο νόστιμο δε!! Ειδικά αυτή η επικάλυψη σοκολάτας, θεϊκή!! Καλοφάγωτο.
Καλό απόγευμα.
Φαγώθηκε ήδη! Το έφερα στα παιδιά εδώ στο εργαστήριο και το κανόνισαν! 🙂
Ξέχασα να σου γράψω, είμαι η Ειρήνη Ε. από τις Συνταγές της καρδιάς.
I love Chocolate Ganache. That by itself is good for me!! 😀
Από τα πιο λαχταριστά κέικς που έχω δει είναι το κέικ σου Villy μου!
Και το έκανες ακόμα πιο νόστιμο με την πλούσια γκανας που το στόλισες!
Φιλιά
Ευχαριστώ πολύ ‘Ελενα!
Chocolate and orange have always been one of my favorite combinations! Your cake is a perfect example of how good they go together! YUMMMMMM!
Thanks Sibella! It’s true that the orange taste fits nicely.
THAT GANACHE! Mercy, it looks wonderful
This is such a great cake, Villy, and your ganache makes it look so very decadent. I’m an unabashed chocoholic and this cake wouldn’t last 2 days here. 🙂
It didn’t last here… 🙂 thanks!
πω πω φιλενάδα κυριολεκτικά με αποτελείωσες!! τρέχω να το φτιάξω!!!
φιλιά και καλό σ/κ 🙂
Χαχαχα! Καλο ΣΚ και σε εσένα!!